Zijn smoothies gezond?

Smoothies kunnen veel gezondheidsvoordelen bieden, omdat ze een makkelijke manier zijn om veel groenten en fruit binnen te krijgen.

 

Gezondheidsvoordelen van smoothies:

 

Verhoogde inname van vitaminen en mineralen: Smoothies zijn een geweldige manier om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen te halen, vooral als je groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli toevoegt.

                   

Verbetering van de spijsvertering: Vezels in groenten en fruit kunnen de spijsvertering verbeteren en constipatie helpen voorkomen.

                

Vermindering van ontstekingen: De antioxidanten in groenten en fruit kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen, wat kan bijdragen aan een gezondere huid, gewichtbeheersing en vermindering van het risico op chronische ziekten.

                   

Verbetering van de bloedsuikerspiegel: De vezels in groenten en fruit kunnen de bloedsuikerspiegel stabiel houden.

                   

Verbetering van de huid: Vitamine A en C, aanwezig in onder andere papaja's, mango's, kiwi's, en sinaasappels, en groenten zoals spinazie, boerenkool, en broccoli, kunnen helpen bij de productie van collageen, wat de huid gezond houdt.

                   

Verbetering van de energiebalans: Smoothies kunnen helpen bij het verhogen van de energiebalans, vooral als je eiwitrijke ingrediënten zoals yoghurt of proteïnepoeder toevoegt.

 

Wat maakt sommige smoothies ongezond?

 

Te veel suiker: Sommige smoothies kunnen te veel suiker bevatten, vooral als er bijvoorbeeld gezoete yoghurt of fruitsap wordt toegevoegd. Dit kan leiden tot een hoge inname van suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename of andere gezondheidsproblemen.

 

Te weinig vezels: Smoothies die alleen uit fruit bestaan, bevatten vaak weinig vezels, wat kan leiden tot een snelle stijging en daling van de bloedsuikerspiegel.

                   

Te veel calorieën: Er zijn smoothie recepten met veel calorieën, met name als er ingrediënten als noten, zaden, zuivel of geraffineerde oliën worden toegevoegd. Dit kan leiden tot gewichtstoename als je te veel calorieën binnenkrijgt.

                   

Ongezonde ingrediënten: Sommige smoothies kunnen ongezonde ingrediënten bevatten, zoals geraffineerde suiker of geraffineerde oliën die het lichaam kunnen schaden.

                                      

 

Houd er dus rekening mee dat de gezondheidsvoordelen van smoothies afhangen van de ingrediënten die je gebruikt.