Er zijn verschillende manieren om een smoothie zonder koemelk te maken:
Vervang koemelk door amandelmelk, sojamelk, havermelk of rijstmelk.
Gebruik water in plaats van melk. Dit zal de smoothie wel iets dunner maken.
Yoghurt of kokoscrème geven je smoothie een romige textuur en smaak.
Bananen en avocado's geven je smoothies, net als melk, een romige textuur.
Als je ijsblokjes toevoegt, zal je smoothie een dikkere textuur hebben.
Houd er rekening mee dat als je geen melk gebruikt, de hoeveelheid calcium in de smoothie kan afnemen.
Dit kan worden aangevuld door supplementen of andere bronnen van calcium te gebruiken.
Spinazie, boerenkool, broccoli en andere groene bladgroenten zijn rijk aan calcium.
Amandelen, walnoten en sesamzaad zijn goede bronnen van calcium.
Sojabonen, zoals edamame, zijn een goede bron van calcium.
Chiazaad, lijnzaad en sesamzaad zijn rijk aan calcium.
Wakame, nori en dulse zijn rijk aan calcium.
Het is belangrijk om te weten dat de opname van calcium uit plantaardige bronnen vaak minder efficiënt is dan uit dierlijke bronnen.
Het is daarom goed om te controleren of je voldoende calcium binnenkrijgt.
Overleg met een arts of diëtist als je twijfelt.