Geldtype Doordenker

Laat zich niet leiden door geld


Een type dat zich graag ergens in verdiept, houdt van een mooie discussie en vooral verder kijkt en breder denkt. Je bent heel erg jezelf; autonoom, observerend en eigen-wijs. Je hoeft geld niet echt interessant te vinden, waardoor je er eigenlijk niet veel mee bezig bent.

 

Geld lijkt ‘ver van je bed’. Toch heb je vaak je administratie op orde, hoewel je op anderen chaotisch of warrig kan overkomen. Maar je regelt de dingen gewoon op je eigen manier. En dat voldoet meestal redelijk. Geld kan ook echt jouw onderwerp zijn, waar je het liefst alles van weet. Maar ook dan is het lastig om de praktische kant van je geldzaken goed te blijven onderhouden. Je bent niet echt een fan van standaardtaken, of ‘klusjes’ die steeds opnieuw terugkomen. Kortom; geldzaken geef je liever uit handen. Maar dan wel nadat je alle vragen hebt kunnen stellen en je zelf onderzoek hebt kunnen doen.

 

Over grote uitgaven denk je eerst rustig na. Je laat geld nog liever op je rekening staan, dan dat je een overhaaste actie moet doen. Omdat je vaak een eigen hobby of passie hebt, kan je dan opeens wèl impulsief zijn en een groot bedrag uitgeven. Ook als je anderen het niet begrijpen, of zelfs als je budget het minder toelaat; je bent dan vastberaden. Geld mag niet een beperking zijn!

 

Je vindt het geen probleem om geld weg te geven aan een goed doel, of aan een ander. Ook hierin volg je je eigen ideeën en kan je hele originele of onbekende projecten of organisaties kiezen. En slimme, out of the box investeringen doen in creatieve of artistieke projecten. Of in vernieuwende bedrijfjes, startende ondernemers, en ga zo maar door. Daarbij let je altijd op de filosofie of het gedachtegoed van die partijen. Als die matcht met die van jou, dan kan je zomaar slimme, eigenzinnige dingen doen met je geld!

 

Wat maakt dit type zo uniek

 

Laat zich niet leiden door geld

Je laat je vooral niet leiden door geld en ziet het zeker niet als een doel in het leven. Daarvoor is het leven zelf te waardevol, te boeiend en te complex.

Wat doe je al erg goed

 

Trouw aan eigen gedachten en filosofie

Je bent onderzoekend en wilt graag op de hoogte zijn. Dus je kunt je goed verdiepen in je geldzaken, als dat nodig is. En dan kijk je verder dan anderen, op zoek naar de kern of de essentie. Geld is dan een middel om je leven in te richten naar je eigen gedachten en filosofie.

 

Jouw meerwaarde

 

Verder kijken en denken

Waar anderen genoegen nemen met een ‘zo-is-het-nu- eenmaal’, kijk èn denk jij verder. Zo kom je op hele originele ideeën, oplossingen en vragen. Daarbij houd je van iets dat nèt even wat anders is, of ingaat tegen de status quo. Zoals crowdfunding, waardoor kunstenaars opeens geld hebben om hun eigen projecten te doen zonder dat er ook maar een bank aan te pas komt....!

 

Wat jou sterker maakt met geld

 

Geldzaken goed regelen of standaardiseren

Je kunt door desinteresse of door gebrek aan structuur je geldzaken uit het oog verliezen of zelfs wat vergeten te regelen. Dan kan je zomaar belanden in problemen, die je had kunnen voorkomen. Door bijvoorbeeld zaken uit handen te geven, of door net een paar dingen heel goed te regelen of te standaardiseren. Hou je heerlijk wat tijd over voor jezelf en alle andere zaken die ertoe doen.

 

Waar word jij blij van

 

• Voldoende tijd om over een grote uitgave na te kunnen denken

• Gedachten delen als je uitgedacht bent (in woord en/of geschrift)

• Je ergens in kunnen verdiepen


• Harmonie


• Snappen hoe (geld)zaken in elkaar zitten


• Vooral bezig kunnen zijn met zaken/onderwerpen je

interesseren


• Advies krijgen van mensen die daadwerkelijk verstand van

zaken hebben

 

Boekentips voor de doordenker

 

Minder piekeren over geld, hoe doe je dat?

(The school of life; Armstrong, John; 2012)
Maakt geld gelukkig? Wetenschapper John Armstrong leert ons op een andere manier naar geld te kijken en het daardoor opnieuw – en meer - te waarderen.

 

Psychologeld

(Dijkman, Anna & Zadeh, Chris; november 2011)
Door zich te baseren op inzichten uit behavioral
finance, psychologie en sociologie laten de schrijvers op overtuigende wijze zien dat we een stuk minder rationeel met geld omgaan dan we denken.

 

Geld

(Galbraith, John Kenneth; 1996)
In dit boek kijkt één van de meest eminente economen van onze tijd met een frisse blik naar de evolutie van geld en het beheer daarvan.

 

Google ook eens op ‘filosoferen over rijkdom’...